Tvätta bilen som ett proffs

En del i att sköta om sin bil, det är att se till att den är ren, både på utsidan och insidan. Det finns idag företag som erbjuder rekond av bil, men du kan ju även ta hand om det helt själv. Tvätta bilen är inte så svårt, bara du har tiden och rätt grejer!

Det du ska börja med då du ska tvätta din bil är att göra en avfettning. Det är mycket viktigt att göra detta, du ska inte strunta i det. Låter du bli så kommer det inte bli ett bra slutresultat. Grundarbetet ska du inte fuska med eftersom att då blir inte bilen ren samt att du kan få repor på bilen. Idag finns det flera olika sorters avfettningsmedel att välja mellan. Bland annat finns det alkaliska eller de med petroleum. De med petroleum är ett måste om du ska tvätta bilen efter vintern. Spraya nedre delen av bilen med avfettningsmedlet och gå sedan vidare till den övre delen och avsluta med fälgarna.

Spolning och schamponering

Efter att du har avfettat hela din bil så ska du spola av den. Det så att allt medel så väl som all upplöst smuts rinner av. Det bästa är att använda en högtryckstvätt för att få bort allt. En vanlig vattenslang är inte lika bra. Under tiden du spolar din bil, så börja nertill och arbeta dig sedan uppåt. Efteråt är det dags att schamponera din bil, med ett bra bilschampo. Avänd en ren svamp, gärna en helt ny. Det så att det inte finns grus sedan innan som kan repa bilen. Börja uppåt, arbeta dig neråt, i cirkelrörelser. Sedan är det åter dags att skölja av bilen, neifrån och uppåt. 

Torka bilen

Bilen ska sedan torkas. Du kan göra en första grovtorkning med en gummiskrapa, sedan eftertorka med en microfibertrasa. Därefter kan du välja om du vill vaxa din bil eller inte. Med vax på får bilen lite bättre skydd.

Glöm inte insidan av bilen

När bilen är ren på utsidan så kan du fokusera på att göra rent på insidan av den. Dammsug bilen, skaka mattorna, rengör klädsel, inredning med mera. Du kan även putsa alla rutorna på bilen samt backspegel. 

Det finns bra rengöringsmedel att köpa för olika delar av bilens insida. Dels medel för interiören, dels medel för klädseln om den fått fläckar. Det finns även spray med god lukt att spraya ut sedan då du är klar, eller så hänger du upp en doftgran eller liknande. 

20 Nov 2020