Sköt om din bil

Har du en bil? Då är det bra om du ser till att ta hand om den på bästa sätt. Det oavsett om den är helt ny, eller gammal. Försök gärna att lära dig göra saker på egen hand, som att byta batteriet (du ser i videon ovan hur), hur du byter däck, glödlampor med mera. Då sparar du in pengar på att ta den till verkstaden för småsaker. 

Bra saker du bör göra:

Övervaka oljeläget och byt olja regelbundet. Olja är viktigt för att smörja motorn och hålla den fräsch. Var noga med att använda rätt sorts olja för din bilmodell och se till att byta den enligt tillverkarens rekommendationer.

Kontrollera lufttrycket i dina däck regelbundet. Lågt lufttryck kan leda till ökad förbrukning av bränsle och ökad risk för punktering.

Se till att bilens batteri är i bra skick. Batteriet är viktigt för att starta bilen och hålla all elektronik igång. Kontrollera batteriets spänning och se till att det är laddat.

Håll bilen ren. Torka av bilen regelbundet och tvätta den då och då. Det hjälper inte bara bilen att se bra ut, det hjälper också till att förhindra rost och andra skador på bilen.

Kontrollera bilens bromsar regelbundet. Bromsarna är en av de viktigaste säkerhetssystemen i bilen, så det är viktigt att hålla dem i bra skick. Var uppmärksam på eventuella ljud eller vibrationer när du bromsar och se till att bromsbeläggen och bromstrumman är i bra skick.

Kontrollera bilens ljus regelbundet. Bilens ljus är viktiga för säkerheten på vägen, så det är viktigt att se till att alla ljus fungerar som de ska. Byt ut trasiga lampor omgående.

Ha alltid bilens verktyg och reservdelar tillgängliga. Det är bra att ha verktyg och reservdelar som tändstift, bultar, vattenpump och oljefilter till hands så att du är förberedd om något går sönder.

Gör regelbundna servicebesök. Även om du följer alla dessa tips så är det viktigt att göra regelbundna servicebesök för att se till att bilen är i bra skick. Det är också bra att få bilen undersökt av en professionell mekaniker då och då.

27 Jan 2023