Ska du sälja din bil?

Att sälja sin bil privat, går oftast bra, men det finns en del fallgropar att undvika samt en del saker att tänka på. För att affären ska gå så bra och smidigt som möjligt så är det bra att förbereda din försäljning i god tid. Allra först bör du försöka ta reda på vad din bil är värd. Det så att du inte tar för lite eller för mycket av den. Du kan jämföra med liknande bilar på nätet, så som på Blocket med mera. Det går även att få en värdering av bilen hos en bilhandlare. Överskatta aldrig vad din bil är värd. Om andra tar mindre än dig, så kommer du få det svårt att få sålt din bil, om det inte är så att det finns en massa extrautrustning som de andra inte har.

För att visa upp en snygg bil, se till att städa ur den samt tvätta den noga. Antingen genom att göra det själv, eller genom att lämna in den för rekond. 

Ta fram alla dokument som rör bilen så kan du sedan lägga in en annons på den. Se till att vara ärlig i annonsen, låt inte bli att tala om fel, eller låtsas att de inte finns. Det kan stå dig dyrt senare. 

När köpare blir intresserade

Du kan räkna med att du kommer få en hel del mail och samtal på din annons. Både från genuint intresserade och av andra. Du kommer få massor av frågor om bilen, så var redo på att svara på dessa. Tänk även att köpare ska kunna få komma och testköra bilen. Se alltid till så att du ser köparens körkort, samt åk med i bilen!

Om en person säger att han eller hon vill köpa bilen, se då till att allt du skrivit och sagt är ärligt. Dolda fel du inte vet kan du inget göra åt, men är det fel du vet men inte påtalar så kan det leda till att du blir stämd, får betala skadestånd eller att man häver köpet.

Du ska alltid kontrollera köparen så att personen är den som den säger sig vara. Du bör som sagt se personens körkort, dels för identitet, dels så att du ser att de får lov att köra bil. 

Ni bör skriva ett avtal då köpet ska gå igenom. Det är även bra att se till att det sker en säker betalning av bilen. Ägarbytet ska sedan registreras där köparen fyller i den gula delen på registreringsbeviset och det ska skickas in till Transportstyrelsen. 

10 Oct 2020