Nya regler kring körkortet

Transportstyrelsen har beslutat om nya regler vid förarprov i syfte att förbättra förarutbildningen för behörighet B. Dessa regler trädde i kraft 1 mars 2020. Det innebär att det är lite annat som gäller numera kring teoriprov och körprov. Förr var det så att du kunde skriva teorin, misslyckas och ändå få köra upp. Idag gör man inte så, utan det krävs att du har ett godkänt teoriprov, innan du får boka in en uppkörning. Så du kan inte göra båda proven direkt på varandra, om inte det första är godkänt.

Vad innebär dessa nya regler?

Det som är nytt är just förarprovet, övningskörning och teoriutbildning sker på samma sätt som innan. Det vill säga att du fortfarande kan lära dig allt genom att gå på en trafikskola eller på en intensivkurs, eller genom att köra privat. Det är då du ska boka in att göra teoriprov och körprov som det nya gäller. Reglerna har tillkommit för att det ska bli mycket flexiblare att boka in din då du ska ta ditt körkort. Du får boka in båda delarna på en och samma gång, men, du måste som sagt bli godkänd på teoridelen före du får köra upp. Du gör därmed alltid teoriprovet först. När du har klarat det, så är det giltigt i 4 månader. Det innebär att du har 4 månader på dig att klara av din uppkörning. Om du inte skulle göra det, inom tidsramen, så måste du åter igen göra teoriprovet.

Varför har man ändrat reglerna?

Under 2018 så gjorde Transportstyrelsen och Trafikverket Förarprov en översyn av förarutbildningssystemet. När man gjorde det, så såg man att det nu var tid att ändra en del saker. Det då det kändes föråldrat och inte särskilt flexibelt. En orsak att man ändrat med dessa saker är att det skka gå att boka sina prov på ett mer flexibelt sätt. Det för att du ska kuinna lägga upp din körutbildning på bra sätt. Det oavsett om du går på en trafikskola, tar en intensivkurs eller kör privat. 

Förr hade man 2 månader på sig att klara av förarprovet. Man valde nu att förlänga denna tid til fyra månader. Det för att du ska få mer tid på dig att klara av uppkörningen om du misslyckas första försöket. 

Orsaken till att man valt att teoridelen måste vara godkänt innan du får göra din uppkörning beror på att du ska ha större chans att lyckas med körprovet. För har man bra koll på det teoretiska så ger det större chanser att man faktiskt klarar av körprovet. Man har gjort undersökningar som visat att om personen har förstått delarna  teorin och fått godkänt på sitt teoriprov, så ökar möjligheterna rätt mycket för en godkänd uppkörning.

1 Dec 2020