Funderar du på att skaffa elbil?

Ett alternativ när man ska köpa bil, det är ju att satsa på en elbil. Elbilarna blir allt bättre, samt att det blir allt fler laddstationer runt om i landet, så att man ska kunna ladda upp bilen även när man är ute och reser. 

När man är hemma, så kan man ladda den genom att satsa på en laddbox. Det du inte ska göra, det är att ladda bilen i ett eget uttag! Även om det kan vara frestande att använda dina vanliga kontakter för att ladda bilen så kan det vara farligt. Dels är det risk för brand. Sedan tar det faktiskt längre tid att ladda bilen samt är dyrare.

Smart investera i en laddbox

Det är bra mycket bättre att satsa på att ha en laddbox hemma för att laddda din elbil med. Du kan då välja att ladda din bil när elkostnaden är som minst. Sedan har du med en laddbox även tillgång till lastbalansering som gör att du aldrig behöver bekymra dig över att säkringen går när du ska ladda din elbil. Lastbalansering innebär att laddboxen använder den lediga kapaciteten som finns tillgänglig mellan husets förbrukning och huvudsäkringen. 

Idag finns det olika effekter på de laddboxar som säljs. De kan vara på 11 kW och på 3,7 kW. Effekten påverkar hur snabbt bilen laddar. En laddbox på 3,7 kW laddar cirka 2 mil/timme medan en 11 kW laddstation laddar 6 mil/timme. Alla bilar kan laddas med båda effekter men alla bilar kan däremot inte ta emot den högre laddstyrkan.

11 Mar 2022