Allt du behöver veta om däck
Bra däck på bilen, det är ett måste. På vintern ska du ha vinterdäck, annars sommardäck. Det finns datum att förhålla sig till då det ska bytas däck. Mellan 1 december - 31 mars ska vinterdäck användas när vinterväglag råder. Dubbdäck är tillåtet att ha på mellan 1 okt – 15 april.
Vinterdäck
Vi är i den årstid där det snart är dags att sätta på vinterdäcken. Det finns två typer av vinterdäck och det är dubbat eller odubbat även kallat friktionsdäck. Vilket däck du ska välja beror på vilka körförhållanden som råder där du planerar att köra din bil. Oftast är det bra med dubbade däck där det är tyngre vinterklimat med oplogade vägar samt isiga underlag. Bor du i mellan- eller södra Sverige är förmodligen friktionsdäck bäst lämpade då de passar bäst för motorväg och stadskörning.
Från och ned 1 juni 2019 så finns det en ny definition av vinterdäck. De ska numera vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga (3PMSF), vara märkta med POR (Professional Off Road), eller vara dubbade och uppfylla kraven för dubbdäck. Tidigare har vinterdäck varit märkta med M+S, M.S, M&S, M-S, MS eller ’Mud and Snow’”. Du får fortfarande använda den typen av däck i en övergångsperiod som är fram till 30/11 2024.
Mönsterdjup
En sak som har betydelse för ett däcks grepp, tålighet, drivförmåga med mera är mönstret på det. Mönstret påverkar även bränsleförbrukning, komfort, ljudnivå mer mera. För att du ska färdas säkert är det bra att ha ett ordentligt mönsterdjup. Svensk lag säger att minsta tillåtna mönsterdjup 1,6 mm och på ett vinterdäck 3,0 mm.
Lufttryck och balansering
För att däcken ska ha en lång livslängd så är det viktigt att det är rätt lufttryck i dem. De kan annars sitta ojämnt, vilket gör att de slits snabbare, samt att det även ger en osäkrare bil. Du bör kontrollera lufttrycket i däcken, minst en gång per månad. Det är även viktigt att balansera däcken, särskilt inför en säsongs bilkörning. Du får då en högre körkomfort samt att du förebygger onödigt slitage på dina däck.
Sköt om dina däck
Att kontrollera lufttrycket är en del av att sköta om dina däck. Ett däck åldras inte direkt förrän det börjar användas. Så lagrar du däcken på rätt sätt, så fungerar de lika bra som då de var nya. Åldringsprocessen startar då du använder det.
Däck är känsliga för både hög värme och solljus. Du ska därför förvarar dina däck mörkt, svalt och torrt. Däck på fälg förvaras bäst liggande, annars bör de lagras stående. Innan förvaring är det bra att göra rent dem noga genom att tvätta bort vägsalt, grus och annat som kan påverka dina däck.
Om du haft dina däck i fem år så är det bra att kontrollera dem. Det så att de inte har sprickor eller skador för då måste de bytas ut till nya. Du kan se åldern på däcket genom dess märkning, då det står tillverkningsvecka och år,
För att få en lång livslängd på dina däck bör du alltså kontrollera lufttryck och fylla på vid behov samt kontrollera mönsterdjupet. Du bör även rotera däcken med jämna mellanrum. Det gör att du får ett
Andra inlägg
- Så håller du din bil som ny – lackskydd och bilvård som gör skillnad
- Att sälja en avställd bil
- Ett inlägg för dig som vill sälja en defekt bil
- Vikten av att ta en paus då och då
- Hitta rätt reservdel
- En strålande framtid
- Säsongens däckbyte
- Bli din egen lyckas smed
- Är det dags att ta körkort?
- Sköt om din bil